SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

Završeni radovi u Ljuboviji


Objavljeno : 8.10.2018.

image

Dana 19.07.2018. izvršen je tehnički prijem radova na rekonstrukciji sistema grejanja i termičkog omotača dela zgrade opštinske uprave u Ljuboviji. Vrednost celokupnog projekta iznosila je 12,220,147 dinara, od čega je deo od 4,164,965 dinara finansiran sredstvima Globalnog fonda za životnu sredinu, a preko UNDP Projekta „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji“, a deo od 1,999,183 dinara sredstvima Budžetskog fonda za energetsku efikasnost kojim upravlja Ministarstvo rudarstva i energetike. Projekat je obuhvatio sledeće mere energetske efikasnosti na građevinskom omotaču objekta:

1. Zamena dotrajale fasadne stolarije PVC stolarijom sa dobrim termičkim svojstvima;

2. Postavljanje termoizolacije na spoljašnje zidove objekta uz izradu fasade i

3. Postavljanje termoizolacije na krova, tavanicma iznad otvorenih prolaza i podova na tlu,

kao i na zidove prema negrejanom prostoru.

Pored radova na poboljšanju energetske efikasnosti sprovedeni su i dodatni neophodni radovi na objektu omotaču objekta (limarski, elektro i dr.). 

Rekonstrukcija sistema grejanja obuhvatila je sledeće mere:

1. Zamena dotrajalog kotla na ugalj novim kotlom na drvni pelet, snage 320 kW;

2. Instalacija efikasnih pumpi za vodu sa frekventnom regulacijom;

3. Ugradnja termostatskih ventila na grejnim telima unutrašnjih instalacija i

4. Ugradnja uređaja za merenje predate količine toplote.

Izvođač radova bila je firma „Integral-neimar“ d.o.o. iz Ljubovije.

Prethodno stanje objekta bilo je veoma loše što se jasno iskazivalo kroz veliku potrošnju uglja za grejanje i značajnu emisiju zagađujućih materija iz dimnih gasova. Problem je bio vrlo izražen s obzirom da se zgrada opštinske uprave nalazi u samom centru mesta. Takođe, zbog velikih termičkih gubitaka preko omotača objekta unutrašnja grejna temperatura je bila uglavnom niža od projektne tako da uslovi komfora zaposlenih nisu bili ispunjeni tokom zimskog perioda. Deo rekonstruisane zgrade sada ima C razred energetske efikasnosti.

Opština Ljubovija je jedna od 13 opština koja je izabrana na Javnom pozivu za dodelu bespovratnih sredstava za sufinansiranje projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u jedinicama lokalne samouprave koji je u oktobru 2016. godine raspisalo Ministarstvo rudarstva i energetike Republike Srbije i jedna od 7 opština koje su među merama energetske efikasnosti predložile prelazak sa fosilnog goriva na biomasu. Kao takav projekat je bio rangiran na 7. mesto. Sredstva za sufinansiranje projekta obezbeđena su iz donacije Globalnog fonda za životnu sredinu, a preko UNDP Projekta „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji“ i preko Budžetskog fonda za energetsku efikasnost kojim upravlja Ministarstvo rudarstva i energetike.

Inače, opština Ljubovija je bila vrlo uspešna na konkursima za projekte energetske efikasnosti, pa je tako  uspela da i na Javnom pozivu 2015. godine dobije sredstva iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost za sufinansiranje energetske sanacije objekta i zamene kotla na ugalj novim kotlom na drvni pelet u vrtiću „Poletarac“.

Administrativnu zgradu, koja je bila predmet rekonstrukcije, zajednički koriste opštinska uprava i lokalna ekspozitura poreske uprave Ministarstva finansija  koja, na žalost, nije uzela učešće u projektu tako da je građevinski omotač tog dela objekta ostao u prvobitnom stanju. Ipak, zamenom kotla povećana je energetska efikasnost transformacije primarne energije, odnosno proizvodnje toplotne energije, za celu zgradu. 


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016