SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

Bespovratna sredstva za kofinansiranje projekata energetske efikasnosti u lokalnim samoupravama


Objavljeno : 26.11.2018.

image

U četvrtak, 8. novembra 2018. godine u Palati Srbija, Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je sa predstavnicima 14 lokalnih samouprava ugovore o dodeli bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda za energetsku efikasnost za kofinansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u objektima njihovoj nadležnosti. Sredstva su dodeljena na osnovu rezultata javnog poziva lokalnim samoupravama koji je Ministarstvo rudarstva i energetike raspisalo u maju ove godine. Čak 39 lokalnih samouprava prijavilo je svoje predloge projekata na poziv. Između ostalog, među uslovima za prijavu bilo je da lokalna samouprava obveznik sistema ima imenovanog energetskog menadžera i da se podaci potrošnji i troškovima za energiju za javni objekat koji je predmet prijave redovno unose u Informacioni sistem za energetski menadžment. 

image

Vrednost potpisanih ugovora je oko 180 miliona dinara. Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa 125 miliona dinara, dok ostatak predstavlja doprinos jedinica lokalnih samouprava. 

image

Lokalne samouprave koje su dobile sredstva iz Budžetskog fonda za 2018. godinu su: Ljubovija, Gadžin Han, Svilajnac,  Osečina, Krupanj, Irig, Kraljevo, Kragujevac, Ćuprija, Velika Plana, Kanjiža, Bosilegrad, Bela Palanka i Knjaževac.

image

Ceremoniji su, pored  ministara rudarstva i energetike, Aleksandara Antića, prisustvovali, državni sekretar  Stevica Deđanski i pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Miloš Banjac, predsednici četrnaest izabranih opština, kao i predstavnici institucija republike Srbije, lokalnih samouprava i mediji.

Ministar Antić je istakao da će budžetski fond za unapređenje energetske efikasnosti u 2019. godini biti znatno uvećan i iznosiće 500 miliona dinara, koliko je ukupno iznosio u prethodne četiri godine. Ministar je najavio i formiranje Fonda za energetsku efikasnost koji će raspolagati sa 10 miliona evra godišnje i dodatnim sredstvima koja će obezbediti EU.


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016