SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

Vranje nastavlja rad na uvođenju sistema energetskog menadžmenta


Objavljeno : 12.9.2019.

image

U petak 30. avgusta 2019. u gimnaziji “Bora Stanković” u Vranju, održana je obuka za sve korisnike Informacionog sistema za energetski menadžment (ISEM) u objektima od javnog značaja koji su u nadležnosti grada Vranja.

Grad Vranje je ove godine imenovao energetskog menadžera i otpočeo uvođenje sistema energetskog menadžmenta što podrazumeva sprovođenje aktivnosti propisanih Zakonom o efikasnom korišćenju energije, među kojima su najvažnije: popisivanje javnih objekata i mernih mesta u njima, prikupljanje podataka o potrošnji I troškovima za energiju, izrada energetskog bilansa i godišnjeg izveštaja o uštedi energije. 

Tokom obuke, devedeset osam korisnika iz osnovnih i srednjih škola, dečijih vrtića, gradskih uprava, javnih i komunalnih preduzeća, mesnih zajednica, kulturnih institucija u nadležnosti grada Vranja osposobljeni su za prikupljanje i unos podataka u Informacioni sistem za energetski menadžment (ISEM). Uneti podaci će služiti za monitoring potrošnje i troškova za energiju kao i za pripremu godišnjeg izveštaja lokalne samouprave o potrošnji energije, praćenje realizacije godišnjeg cilja uštede energije koji propisuje Vlada republike Srbije.

Polaznici obuke su lica koja su ispred korisnika budžeta grada Vranja zadužena za prikupljanje i unos podataka koji se odnose na potrošnju i troškove za energiju, energente  i  vodu u objektima za koje su imenovani. Na ovaj će energetskom menadžeru Vranja biti znatno olakšan process prikupljanja podataka za veliki broj objekata u nadležnosti grada.

Obuku su držali stručnjaci Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a u okviru UNDP/GEF projekta “Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji”.


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016