SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

Obučeno još sto korisnika Informacionog sistema za energetski menadžment


Objavljeno : 31.12.2019.

image

Još šest lokalnih samouprava koje su obveznici sistema energetskog menadžmenta delegiralo je svoje polaznike za obuku za korišćenje Informacionog sistema za energetski menadžment (ISEM). Ukupno je obučeno još 100 polaznika. U Despotovcu, Vršcu i Aleksincu obuke su sprovedene po prvi put, dok su u Ivanjici, Šidu i Užicu obučene nove grupe polaznika nakon obuka koje su održane ranije. 

Polaznici obuka su zaposleni u osnovnim i srednjim školama, dečijim vrtićima, organima opštinskih ili gradskih uprava, javnim i komunalnim preduzećima, mesnim zajednicama, institucijama kulture i sportskim centrima  u nadležnosti ovih lokalnih samouprava. Nakon obuke polaznici će prikupljati fakture za energiju (električnu i toplotnu), energente (prirodni gas, ugalj, ulje za loženje, ogrevno drvo, i sl.) i vodu i, u saradnji sa svojim energetskim menadžerom, a posle toga unositi podataka u Informacioni sistem za energetski menadžment. 

Polaznici su takođe osposobljeni da interpretiraju prikupljene podatke, vrše različite analize potrošnje i troškova za energiju, kao i da automatski kreiraju različite izveštaje. Ovako prikupljene podatke koristiće energetski menadžeri za izradu godišnjih izveštaja o potrošnji i uštedama energije, koje po Zakonu treba da podnesu Ministarstvu rudarstva i energetike.

Obuku su držali stručnjaci Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) uz pomoć lokalnih energetskih menadžera.

 


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016