SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

Počinje primena Informacionog sistema za energetski menadžment u Moldaviji


Objavljeno : 28.1.2020.

image

Nakon što je delegacija stručnjaka iz Moldavije u oktobru prošle godine posetila Srbiju i upoznala se sa rezultatima primene Informacionog sistema za energetski menadžment (ISEM) u našoj zemlji, Agencija za energetsku efikasnost Moldavije odlučila je da uvede ovaj sistem i u Moldaviji. ISEM će najpre biti uveden u glavnom gradu Kišinjevu u kome se nalazi najveći broj javnih objekata, a potom i u ostala 32 administrativna okruga.  S tim u vezi, stručnjaci UNDP Srbija, Maja Matejić i Dragan Urošević, boravili su u Moldaviji radi pružanja tehničke pomoći u uspostavljanju sistema. Posetu je organizovala kancelarija UNDP u Moldaviji kroz projekat “Održivi zeleni gradovi” a domaćini su bili Simion Berzoi i Aleksandar Rotaru rukovodioci projekta.

Tokom posete organizovani su sastanci sa Ilie Ceban, zamenikom gradonačelnika Kišinjeva, Sergiu Bejenari, rukovodiocem sektora za energetsku efikasnost grada Kišinjeva, Denisom Tumuruc, načelnikom odeljenja za energetsku politiku Ministarstva ekonomije i infrastrukture i Manole Balan, načelnikom odeljenja za monitoring Agencije za energetsku efikasnost Moldavije. Takođe, organizovan je i sastanak sa Inge Podoroghin, šeficom klastera za klimatske promene, životnu sredinu i energetiku u kancelariji UNDP u Moldaviji. U okviru posete je organizovana i celodnevna radionica za energetske menadžere iz glavnog grada Kišinjeva i iz 32 okruga, na kojoj su stručnjaci iz Srbije prezentovali celokupan sistem energetskog menadžmenta u Srbiji (zakonski i institucionalni okvir, sistem licenciranja i obuke energetskih menadžera, izveštavanje, energetsko planiranje i dr.), kao i Informacioni sistem za energetski menadžment (ISEM). Nakon prezentacija prisutnima su demonstrirane najvažnije funkcionalnosti ISEM-a. Učesnici radionice su iskazali veliko interesovanje za temu postavivši niz pitanja u vezi sa prektičnim aspektima uvođenja sistema na koje im je odgovoreno uz prikaz sličnih primera iz Srbije. 

Na kraju posete dogovoreni su dalji koraci u saradnji i precizirane aktivnosti tehničke pomoći koju će pružiti stručnjaci iz Srbije. 

 


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016