SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

Potpisani ugovori za dodelu sredstava lokalnim samoupravama, za energetsku efikasnost


Objavljeno : 30.6.2020.

image

Državni sekretar Ministarstva rudarstva i energetike, Stevica Deđanski potpisao je 3. juna 2020. godine, ugovore sa predstavnicima 14 lokalnih samouprava koje će dobiti oko 160 miliona dinara bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti za projekte unapređenja energetske efikasnosti u javnim objektima iz svoje nadležnosti. Sredstva su dodeljena na osnovu Javnog poziva za dodelu sredstava iz budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti radi finansiranja projekata u oblasti efikasnog korišćenja energije u 2019. godini u jedinicama lokalne samouprave koji je objavljen 30. oktobra, a zaključen je 2. decembra 2019. godine.

Sredstva iz Budžetskog fonda su za projekte dobile su sledeće lokalne samouprave (opštine i gradovi): Velika Plana, Ćuprija, Bački Petrovac, Kragujevac, Bajina Bašta, Ražanj, Subotica, Kruševac, Trstenik, Kraljevo, Ljubovija, Vranjska Banja, Boljevac i Priboj.

Sredstva će biti iskorišćena za unapređenje energetske efikasnosti šest osnovnih škola, dva vrtića, jednog doma zdravlja, jednog doma kulture, jedne zgrade lokalne samouprave, jednog doma učenika, jedne zgrade gerontološkog centra i jednog sistema javnog osvetljenja.

Ukupna vrednost projekata je oko 250 miliona dinara, a iz Budžetskog fonda, lokalne samouprave će bespovratno dobiti oko 160 miliona dinara, dok će oko 90 miliona dinara obezbediti same jedinice lokalne samouprave. Na Javni poziv su projekte prijavile 42 jedinice lokalne samouprave, a sredstva su dodeljena za projekte u 14 lokalnih samouprava (4 grada, 9 opština i 1 gradska opština).

Budžetski fond je počeo sa radom 2014. godine. Do sada je sprovedeno 6 javnih poziva za (su)finansiranje projekata unapređenja energetske efikasnosti u jedinicama lokalnih samouprava i sklopljen je 91 ugovor. Projekti su prvenstveno obuhvatili mere unapređenja energetske efikasnosti na termičkom omotaču zgrade (zamena stolarije i postavljanje termoizolacije) i mere unapređenja termotehničkih sistema (ugradnja kotlova na biomasu, ugradnja termostatskih ventila, elektronski regulisanih cirkulacionih pumpi i uređaja za merenje predate količine toplote). Projekti su realizovani najčešće na javnim objektima kao što su: predškolske ustanove, domovi zdravlja, osnovne i srednje škole i upravne zgrade. Procenjena ušteda energije je oko 40 odsto.

 


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016