SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

U Pančevu obeležen Svetski dan energetske efikasnosti


Objavljeno : 14.3.2019.

image

Pančevo je jedan od pet gradova u kojem je uz podršku Ministarstva rudarstva i energetike obeležen 5. mart, Svetski dan energetske efikasnosti. 

Povodom obeležavanja Svetskog dana energetske efikasnosti, Pančevo su posetili Miloš Banjac, pomoćnik ministra u Ministarstvu rudarstva i energetike i Maja Matejić, portfolio menadžer za energetiku i menadžer projekta u UNDP.

Pančevo je jedan od tri velika grada sa kojim je UNDP prošle godine zaključio memorandum o saradnji okviru koga je predviđen niz aktivnosti na uvođenju Sistema energetskog menadžmenta u gradu u skladu sa Zakonom o efikasnom korišćenju energije. Na svečanosti upriličenoj u gradskoj upravi goste je pozdravio gradonačelnik Saša Pavlov, ukazujući na značaj memoranduma o saradnji za unapređenje sistema energetskog menadžmenta u Pančevu. Kroz izlaganja gradonačelnika Saše Pavlova, energetskog menadžera Pančeva, Biljane Đordan i tehničkog direktora JKP „Grejanje“, Zorana Božanića predstavljene su  dosadašnje aktivnosti i postignuti rezultati u ovoj oblasti. Prisutnima su se obratili i pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac i portfolio menadžer za energetiku u UNDP, Maja Matejić, koji su istakli da je grad Pančevo do sada najviše od svih lokalnih samouprava doprineo razvoju naprednih funkcija Informacionog sistema za energetski menadžment (ISEM). Uspostavljena je automatska razmenu podataka o fakturisanoj potrošnji toplotne energije i vode sa ISEM-om (tzv. automatski billing) a takođe i monitoring potrošnje toplotne energije u realnom vremenu u svim objektima koji su u ingerenciji grada. Takođe, u dva objekta je uspostavljen i monitoring potrošnje vode u realnom vremenu. Na ovaj način korisnicima iz javih objekata omogućen je direktan uvid u satnu potrošnju toplotne energije i vode. Pored rada na energetskom menadžmentu grad je uspešno realizovao i nekoliko investicionih projekata unapređenja energetske efikasnosti u javnim objektima. Najznačajniji takav projekat je energetska sanacija Hale sportova.

Nakon prezentacija, pomoćnik ministra, Miloš Banjac ceremonijalno je dodelio sertifikate polaznicima obuke za krajnje korisnike ISEM-a. Ukupno 90 korisnika iz osnovnih i srednjih škola, dečijih vrtića, gradskih uprava, javnih i komunalnih preduzeća, mesnih zajednica, kulturnih institucija u nadležnosti grada Pančeva osposobljeni su za prikupljanje i unos podataka u Informacioni sistem za energetski menadžment (ISEM).  

Povodom dana energetske efikasnosti u holu gradske kuće otvorena je izložba dečijih radova na temu „Sačuvaj energiju za lepšu planetu“. Nakon prezentacija gradonačelnik Saša Pavlov i pomoćnik ministra rudarstva i energetike Miloš Banjac dodeli su učenicima iz pančevačkih osnovnih škola nagrade u vidu promotivnih materijala: plakata, dečijih majica sa promotivnim sloganom „Sačuvaj energiju za lepšu planetu“ i edukativne dečje društvene igre na temu energetske efikasnosti. Nagrade su obezbedili Nemačka agencija za međunarodnu saradnju GIZ i Nemačka razvojna banka KfW.

 


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016