SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

Potpisani novi ugovori za bespovratna sredstva za kofinansiranje projekata energetske efikasnosti


Objavljeno : 9.7.2019.

image

Ministar rudarstva i energetike Aleksandar Antić potpisao je ugovore sa predstavnicima 24 lokalne samouprave koje će, iz Budžetskog fonda za unapređenje energetske efikasnosti, dobiti ukupno 325 miliona dinara bespovratnih sredstava za projekte unapređenja energetske efikasnosti u javnim objektima.

Ukupna vrednost tih projekata je 490 miliona dinara, a iz Budžetskog fonda dobiće bespovratno 325 miliona, dok će ukupno 165 miliona dinara obezbediti same lokalne samouprave.

Na konkurs su se javile 62 lokalne samouprave, od kojih je izabrano 24, a ministar Antić je rekao da je ove godine za projekte prijavljene na konkursu, opredeljen najveći iznos od 2014. godine, kada je počela dodela bespovratnih sredstava iz Budžetskog fonda.

image

Novac iz Budžetskog fonda ove godine su za projekte dobili Kikinda, Trgovište, Surdulica, Subotica, Bela Palanka, Majdanpek, Alibunar, Zemun, Svilajnac, Raška, Kanjiža, Irig, Petrovac na Mlavi, Čačak, Mionica, Valjevo, Despotovac, Lučani, Malo Crniće, Kruševac, Ljubovija, Ćuprija, Niš i Knić.

Tako će biti unapređena energetska efikasnost pet škola, pet vrtića, četiri doma zdravlja, četiri zgrade lokalne samouprave, dve zgrade poslovnih usluga, jednog Doma za fizičku kulturu, jednog Doma za decu sa posebnim potrebama, jedne zgrade Gerontološkog centra i jednog Centar za socijalni rad.

Ceremoniji su, pored ministara rudarstva i energetike, Aleksandara Antića, prisustvovali, državni sekretar  Stevica Deđanski i pomoćnik ministra rudarstva i energetike, Miloš Banjac, predsednici izabranih opština, kao i predstavnici institucija republike Srbije, lokalnih samouprava i mediji.

Ministar je naglasio da se nakon realizacije tih projekata očekuje godišnja ušteda od 8,2 miliona kilovat časova, što je u novcu oko 490.000 evra godišnje, kao i smanjenje emisije CO2 za 3.300 tona godišnje.

image

Ministar rudarstva i energetike kazao je da očekuje da će do kraja godine početi rad i Fond za energetsku efikasnost, kako bi osim javnih objekata, sredstva bila dostupna i građanima za unapređenje energetske efikasnosti njihovih stambenih objekata, ali i za komercijalne objekte.

image

Ministar je rekao da će se u taj Fond slivati sredstva iz naknade za energetsku efikasnost, čime će biti obezbeđeno dugoročno stabilno punjenje tog fonda, za koji navodi da će pomoći i u promociji energetske efikasnosti i podržati kupovinu opreme koja je energetski efikasna, i to po uzoru na zemlje EU.

image


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016