SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

Sedmi međunarodni Forum o energiji za održivi razvoj


Objavljeno : 1.11.2016.

image

Sedmi međunarodni Forum o energiji za održivi razvoj održan je u periodu od 18. do 21. oktobra 2016. u Bakuu u Azerbejdžanu. Forum su zajednički organizovali Vlada Azerbejdžana, Regionalne komisije Ujedinjenih nacija, Međunarodna agencija za energetiku (IEA), Međunarodna agencija za obnovljive izvore energije (IRENA), Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Agencija Ujedinjenih nacija za industrijski razvoj (UNIDO), Centar za energetsku efikasnost iz Kopenhagena (C2E2) i Mreža za obnovljive izvore energije za 21. vek (REN21). Na forumu su tokom četiri dana kombinovane plenarne i sesije na visokom nivou, paralelne radionice i posete. Forum je okupio oko 300 međunarodnih stručnjaka za energetiku, zvaničnike vlada predstavnike finansijskog i biznis sektora, univerziteta, kao i civilnog društva radi razmene viđenja kako da dostignu Ciljevi održivog razvoja (SDGs) i sprovedu ostale obaveze kao što su one proistekle iz Pariskog sporazuma o klimatskim promenama. Forum je takođe obuhvatio Konferenciju o obnovljivim izvorima energije i godišnju sesiju UNECE grupe eksperata za obnovljive izvore energije i UNECE grupe eksperata za energetsku efikasnost.

Cilj Sedmog međunarodnog Foruma o energiji za održivi razvoj bio je da se istraži kako da se ispune nacionalne obaveze, kao što su Nameravani nacionalni doprinosi smanjenju emisija (INDC koji će kasnije postati NDC) i podrži dostizanje ciljeva mitigacije i adaptacije na klimatske promene kao što je to definisano sporazumom iz Pariza, uključujući investicije u obnovljive izvore energije kao način za smanjenje učešća fosilnih goriva u sektoru. Takođe, na Forumu u Bakuu diskutovana su moguća rešenja, odnosno najvažniji koraci u istoriji ovog međunarodnog procesa. Ova rešenja će biti dogovorena na Osmom međunarodnom Forumu o energiji za održivi razvoj koji će biti održan u Astani, u Kazahstanu planiranom za jun 2017. godine.

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) je pomogao učešće delegacije Srbije na ovom forumu. Pomoćnik ministra za rudarstvo i energetiku dr Miloš Banjac, u svojstvu zamenika predsednika UNECE grupe eksperata za obnovljive izvore energije, predstavio je na Konferenciji o obnovljivim izvorima energije institucionalni i pravni okvir za korišćenje obnovljivih izvora energije u Srbiji. Šef odseka za energetsku efikasnost u Ministarstvu rudarstva i energetike, Antonela Solujić na sastanku UNECE grupe eksperata za energetsku efikasnost predstavila je projekte energetske efikasnosti koji se realizuju u Srbiji.

Portfolio menadžer za energetiku UNDP, Maja Matejić predstavila je na Konferenciji o obnovljivim izvorima energije dosadašnje rezultate u sprovođenju UNDP/GEF projekta „Smanjenje barijera za ubrzani razvoj tržišta biomase u Srbiji”.


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016