SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

Niš: Održana treća obuka za korisnike ISEM-a u javnim objektima


Objavljeno : 28.12.2017.

image

U ponedeljak i utorak,  25. i 26. decembra  2017. u Regionalnom centru za profesionalni razvoj zaposlenih u obrazovanju u Nišu, održana je  dvodnevna obuka za sve korisnike Informacionog sistema za energetski menadžment (ISEM) u objektima od javnog značaja koji su u nadležnosti grada Niša.

Niš je među prvim gradovima koji je imenovao energetskog menadžera i otpočeo uvođenje sistema energetskog menadžmenta i aktivnosti propisane Zakonom o efikasnom korišćenju energije.

Tokom obuke, sedamdesetpet korisnika iz osnovnih i srednjih škola, dečijih vrtića, gradskih uprava, javnih  i komunalnih preduzeća, mesnih zajednica, kulturnih institucija u nadležnosti grada Niša  osposobljeni su za prikupljanje i unos podataka u Informacioni sistem za energetski menadžment (ISEM). Uneti podaci će služiti za monitoring potrošnje i troškova za energiju kao i za pripremu godišnjeg izveštaja lokalne samouprave o potrošnji energije, praćenje realizacije godišnjeg cilja uštede energije koji propisuje Vlada republike Srbije.

Polaznici obuke su lica koja su ispred korisnika budžeta grada Niša zadužena za prikupljanje i unos podataka koji se odnose na  potrošnju i troškove za energiju, energente  i  vodu u objektima za koje su imenovani. Ovo je treća po redu obuka za ovu kategoriju korisnika sistema.

Obuku su držali stručnjaci Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), a u okviru UNDP/GEF projekta “Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji”.

Obuci je prethodio sastanak između predstavnika grada Niša i UNDP u Gradskoj kući. Sastanku su prisustvovali zamenik gradonačelnika Niša, Miloš Banđur, načelnik gradske uprave, Ljubiša Janjić, energetski menadžer grada Niša, Branko Andrejević i portfolio menadžer za energetiku UNDP, Maja Matejić. Na sastanku je dogovorena dalja saradnja između Grada Niša i UNDP/GEF Projekta na daljem razvoju Sistema energetskog menadžmenta u Nišu. Nakon sastanka učesnici su dali izjave prisutnim medijima u kojima su objasnili svrhu i cilj obuke.


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016