SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

Novi Sad: Konferencija o planiranju, pripremi i sprovođenju energetskih projekata


Objavljeno : 30.5.2018.

image

U sredu 30. maja 2018. godine u Skupštini Vojvodine održana je druga po redu konferenciju o energetskoj efikasnosti na temu: „Intenziviranje planiranja i primene energetskih projekata“. Konferenciju je organizovao Pokrajinski sekretarijat za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj u saradnji sa Klasterom za energetsku efikasnost Vojvodine i Mađarskom nacionalnom trgovačkom kućom.

Skup je bio namenjen predstavnicima lokalnih samouprava, institucija i kompanija koje se bave investiranjem, pratećim poslovima u okviru priprema projekata, ugovaranja, same realizacije i na kraju kontrole projekata energetske efikasnosti. Pored predstavnika Srbije, svoja iskustva u ovoj oblasti preneli su i učesnici iz Mađarske, Slovačke, Češke i Slovenije, kao i predstavnici UNDP.

Konferenciju je otvorio pokrajinski sekretar za energetiku, građevinarstvo i saobraćaj Nenad Grbić, koji je istakao značaj energetske efikasnosti za Srbiju i AP Vojvodinu

„U ovoj oblasti su veliki izazovi pred nama. S jedne strane imamo podatak da je u prošlom veku populacija porasla preko tri puta, a potrebe za energentima preko 30 puta, dok su s druge strane pred nama izazovi koji se tiču zaštite životne sredine, odnosno same primene i korišćenja energenata“, kazao je Nenad Grbić.

On je naglasio da zvanična statistika govori da je više od polovine stanovništva spremno da sprovodi mere energetske efikasnost ukoliko naiđe na podršku društva, institucija i same države.

"Naša uloga je da stanovništvo informišemo i edukujemo u tom smeru“, istakao je Grbić i izneo podatak da su prozori i vrata u domaćinstvima i institucijama prosečno stari 30 godina.

Kako je Grbić naveo, neophodno je da se zajednički izađu i ponude krajnjim potrošačima informacije o mogućnostima finansiranja i sprovođenja mera same energetske efikasnosti. "Jednom rečju da podignemo horizontalnu i vertikalnu komunikaciju između različitih državnih i pokrajinskih institucija, gradova, opština i različitih privrednih subjekata“, kazao je Grbić.

Resorni sekretar je dodao i da će u okviru današnje konferencije biti prezentovano i nekoliko primera javno-privatnog partnerstva. Prema Grbićevim rečima, do sada su potvrđena 62 takva partnerstva, a ugovoreno 27, u vrednosti od 1,8 milijardi dinara.

„Međutim, ono što je loše kada se govori o javno-privatno partnerstvu jeste da svega 6 partnerstava nosi 97 odsto ukupne vrednosti ugovorenog partnerstva, od čega najveći deo jeste javna rasveta, prevoz putnika, upravljanje otpadom“, naveo je Grbić.

U okviru konferencije održane su dve sesije. Prva sesija je bila posvećena povećanju konkurentnosti srednjih, malih i mikro preduzeća kroz klasterizaciju, izvrsnost i umrežavanje.

Druga sesija se bavila modelima i iskustvima lokalnih samouprava koje koriste sredstva za energetsku efikasnost, fondovima, ESCO kompanijama, poslovnim bankama, ostalim investitorima i ugovoračima javno-privatnog partnerstva.

UNDP/GEF Projekat „Uklanjanje prepreka za promovisanje i podršku sistemu energetskog menadžmenta u opštinama u Srbiji“ predstavio je koordinator projekta, Dragan Urošević.

 

 


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016