SISTEM ENERGETSKOG MENADŽMENTA U SRBIJI

Obuka o novim standardima energetske efikasnosti u sektoru zgradarstva


Objavljeno : 9.10.2018.

image

Zajednička radna grupa za standarde energetske efikasnosti u zgradama Ekonomske komisije za Evropu UN (UNECE) objavila je ove godine studiju „Mapiranje važećih standarda i tehnologija u oblasti energetske efikasnosti u zgradama u zemljama UNECE regiona“. Studija je ukazala na još uvek značajan potencijal za unapređenje, kako samih standarda, tako i njihove primene. S tim u vezi Zajednička radna grupa UNECE i Centar za energetsku efikasnost iz Kopenhagena organizovali su trodnevnu obuku pod nazivom „Standardi energetske efikasnosti za zgrade visokih performansi u zemljama UNECE regiona“. Obuka je održana u Sankt Petersburgu, u periodu  od 5. do 7. Septembra 2018, a pod pokroviteljstvom Organizacije za saradnju Crnomorskog regiona.  Svrha obuke bila je da se pomogne kreatorima politike i profesionalcima u ovoj oblasti da sagledaju najnovije tendencije i praksu u vezi sa formulisanjem i primenom ove vrste standarda.

Obuci je prisustvovalo oko 50 predstavnika iz 15 UNECE zemalja (Albanija, Jermenija, Belorusija, Bugarska, Gruzija, Grčka, Kirgistan, Moldavija, Rumunija, Rusija, Srbija, Tdžikistan, Makedonija i Uzbekistan). UNDP je pomogao učešće delegacije Srbije koja je brojala pet članova na čelu sa državnim sekretarom u ministarstvu energetike, Stevicom Deđanskim i pomoćnikom ministra energetike Milošem Banjcem. Takođe, u delegaciju su učestvovali Aleksandar Puljević, Deana Vlasak i Dušan Ignjatović. Pored učesnika iz državnih organa Republike Srbije, obuci su prisustvovali i predstavnici UNDP, Maja Matejić i Dragan Urošević.

Obuka je obuhvatala teorijski i praktični deo. U okviru teorijskog dela učesnici su dobili informacije o postojećim i budućim standardima i propisima, barijerama za njihovu primenu, primeni standarda za nove objekte, programima za masovnu energetsku rehabilitaciju postojećih javnih i stambenih zgrada, kao i postupcima za tehničku i finansijsku pripremu projekata. Praktična obuka obuhvatala je izradu proračunskih modela za identifikaciju, prioritizaciju mera energetske efikasnosti, formiranje investicionih paketa, ocenu njihove izvodljivosti i finansiranje projekata. Obuka je obuhvatala i prezentacije Instituta za pasivne kuće, Ministarstva građevine i stanovanja Ruske Federacije i Centra za energetsku efikasnost iz Kopenhagena. 

Više o obuci ovde.

Studija „Mapiranje važećih standarda i tehnologija u oblasti energetske efikasnosti u zgradama u zemljama UNECE regiona“


image Informativni centar za energetski menadžment

e-mail: sem@mre.gov.rs

tel: 011 360 4489


Javni poziv 2017 NOVO ___________________________ Javni poziv 2016